V prípade dopytov alebo iných otázok nás kontaktujte +421 905 565 759 / molchem@molchem.sk. Služby sú určené Právnickým osobám.

Butyrometre

Butyrometre sú špecializované odmerné sklenené prístroje navrhnuté výhradne na stanovenie obsahu tuku v mlieku a mliečnych výrobkoch (napr. maslo, syr, smotana) metódou podľa Gerbera. Náš sortiment pokrýva presné butyrometre pre rôzne typy mliečnych produktov, vyrobené z odolného borosilikátového skla. Potrebujete certifikovaný butyrometer pre kontrolu kvality mlieka alebo smotany vo vašom potravinárskom laboratóriu? Nájdite tu správny typ prístroja pre vašu analýzu tuku.

Najpredávanejšie

Lodička k butyrometrom
Skladom u výrobcu
Kód: 632438820000
 
Pohárik k butyrometrom
Skladom u výrobcu
Kód: 632438810000
 

Radenie produktov

4 položiek celkom

Výpis produktov

butyrometr dle van gulika na syr 3 g simax1
Najpredávanejšie

Butyrometer podľa Van Gulika ciachovaný, na syr 3 g, bez overovacieho listu.  

Kód: 632438204000
butyrometr dle van gulika na syr 3 g simax1

Butyrometer podľa Van Gulika ciachovaný, na syr 3 g, s overovacím listom  

Kód: 632438204020
lodička k butyrometrom1
Lodička k butyrometrom
Skladom u výrobcu

Voliteľné príslušenstvo k butyrometru, autoklávovateľné do 121°C.  

Kód: 632438820000
poharik k butyrometru
Pohárik k butyrometrom
Skladom u výrobcu

Voliteľné príslušenstvo k butyrometru, autoklávovateľné do 121°C.  

Kód: 632438810000

Ovládacie prvky výpisu

4 položiek celkom

Butyrometre sú vysoko špecializované odmerné sklenené prístroje, ktoré sú navrhnuté výhradne pre jeden účel: kvantitatívne stanovenie obsahu tuku v mlieku a mliečnych výrobkoch (napr. smotana, maslo, syr). Ide o kľúčový nástroj v potravinárskom priemysle a pri kontrole kvality mlieka.

Princíp metódy podľa Gerbera

Butyrometer je základom pre tzv. Gerberovu metódu, ktorá je rýchlou a spoľahlivou acidobutyrometrickou metódou:

  1. Do butyrometra sa presne odmeria vzorka (napr. mlieko), koncentrovaná kyselina sírová a malé množstvo amylalkoholu.
  2. Kyselina sírová: Jej úlohou je "spáliť" (rozložiť) všetky organické zložky okrem tuku (bielkoviny, laktózu) a uvoľniť tukové guľôčky. Pri reakcii sa zároveň generuje veľké teplo.
  3. Amylalkohol: Pomáha vytvoriť ostré rozhranie medzi vodnou fázou a tukovou fázou.
  4. Centrifugácia: Nádoba sa uzavrie špeciálnou zátkou a centrifuguje sa v špeciálnej, vyhrievanej Gerberovej centrifúge.
  5. Odčítanie: Odstredivá sila oddelí ľahší tuk, ktorý sa zhromaždí v kalibrovanom, úzkom hrdle (stupnici) butyrometra. Obsah tuku sa odčíta priamo na stupnici v percentách.

Konštrukcia butyrometra

Tento prístroj má unikátny tvar. Je to fľaštička, ktorá prechádza do tenkého, kalibrovaného krku (stupnice). Je vyrobený z odolného borosilikátového skla, ktoré musí vydržať silnú kyselinu sírovú, vysokú teplotu pri reakcii a mechanické zaťaženie pri centrifugácii.

Typy butyrometrov v našej ponuke

Rôzne mliečne výrobky majú rôzny obsah tuku, a preto si vyžadujú rôzne typy butyrometrov s rôznymi meracími rozsahmi a špecifickým tvarom:

  • Butyrometre na mlieko: Najbežnejší typ (napr. rozsah 0-8% tuku).
  • Butyrometre na smotanu: Pre vyššie koncentrácie tuku (napr. 0-40%).
  • Butyrometre na maslo a syr: Vyžadujú špeciálne postupy a nádobky na navažovanie vzorky.

Každý butyrometer je kalibrovaný prístroj a pre správne meranie je nevyhnutné používať aj presné pipety na mlieko (s objemom napr. 10.77 ml) a certifikované chemikálie (kyselina sírová, amylalkohol).